ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΥΟ ΚΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ Ο.Λ.Ε ΣΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Εικαστική αναμόρφωση του κτηρίου που βρίσκεται στην είσοδο της προβλήτας της πρώην Αμερικανικής Βάσης και ενός ιστορικού πέτρινου περιπτέρου (πρώην περίπτερο Αντώνη Φονιά) στην παράκτια ζώνη της Ελευσίνας στα πλαίσια του προγράμματος «Ελευσίνα – Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021-2023». Στόχος ήταν η ανάδειξη των κτηρίων σε τοπόσημα του παραλιακού μετώπου της πόλης, προσδίδοντας συγκεκριμένη και ενιαία εικαστική ταυτότητα, στην οποία να συμπυκνώνονται η μακραίωνη κληρονομιά του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας και η ιστορία του τόπου με βλέμμα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.
Κυρίαρχο στοιχείο, που σαν νήμα ενοποιεί την τοιχογραφική σύνθεση, είναι η θάλασσα. Με τρόπο ρυθμικό περιτρέχει τη βάση των κτηρίων, παραπέμποντας σε πεντάγραμμο από το οποίο ξεπροβάλλουν ανθοί της θάλασσας σαν σύγχρονα ανθέμια του βυθού. Την εικαστική αφήγηση συμπληρώνουν το δελφίνι, σύμβολο πλεύσης και ναυτικής δύναμης από την αρχαιότητα· το χελιδόνι ως σύμβολο έλευσης της Άνοιξης (αναφορά στον μύθο της Περσεφόνης και την εναλλαγή των εποχών του έτους) αλλά και ως σύμβολο της ναυτικής εμπειρίας και της ασφαλούς επιστροφής στο λιμάνι· το στάχυ, ιερό σύμβολο της θεάς Δήμητρας· ο ήλιος-πυξίδα, που δίνει τον προσανατολισμό και η άγκυρα σαν ψάρι με την άτρακτο-ουρά να απολήγει σε κάλυκα με ανθέμιο, συμβολίζοντας το αγκυροβόλι για κάθε πλοίο στο λιμάνι της Ελευσίνας. Από τους φανούς πλεύσης στη θάλασσα, που σαν νότες σε πεντάγραμμο ρυθμίζουν-δίνουν τον ρυθμό στην πορεία του πλοίου, προέκυψε και η φράση «εύρυθμος πλους», η οποία έχει υιοθετηθεί πλέον από τον Ο.Λ.Ε. Η εικονογράφηση του τοπίου ολοκληρώνεται με τα σύννεφα σαν pixel –δομικά στοιχεία της ψηφιακής μας εποχής– με παράλληλη αναφορά στην παραδοσιακή κεντητική τέχνη. Για την όλη αισθητική της τοιχογραφικής σύνθεσης πηγή έμπνευσης αποτέλεσε η τέχνη των μελανόμορφων και ερυθρόμορφων αγγείων.
Όλες οι τοιχογραφίες εκτελέστηκαν με την τεχνική του stencil. Στην ολοκλήρωση του κόνσεπτ έγινε προσπάθεια να αναδειχτούν οι ιδιαιτερότητες του κάθε κτηρίου. Βλέποντας το περίπτερο σαν καμπίνα τράτας, τοποθετήθηκαν στην οροφή ανεμοδείκτης και φανοί ναυσιπλοΐας ενώ στο κτήριο της προβλήτας, αντιμετωπίζοντάς το σαν κύτος πλοίου, η πρύμνη σηματοδοτήθηκε με πρόσθετο μεταλλικό και βαφτό στοιχείο, το οποίο παραπέμπει σε κέρας-σάλπιγγα (βυκάνη). Στα κτήρια τοποθετήθηκε η αναγκαία σήμανση – επιγραφές.
Φωτογράφιση: pikon.gr